Știri de la Zentiva

Laureat al Premiului Nobel premiază absolvenții de facultate cehi pentru activitatea lor de cercetare privind cancerul și interacțiunea dintre medicamente

Pe 22 iunie, Jean-Marie Lehn, laureatul Premiului Nobel pentru chimie, a acordat Premiul Sanofi pentru Farmacie absolvenților de facultate cehi pentru activitatea lor de cercetare în cadrul a trei studii clinice privind cancerul, interacțiunile dintre medicamente și dezvoltarea preclinică a medicamentelor.

Studenții care au câștigat au urmat cursurile facultății de farmacie din Hradec Králové, Facultății de Medicină din Olomouc și ale Institutului de Chimie Macromoleculară, și în afara recunoașterii activității lor, aceștia au primit 100.000 de coroane și un internship în cadrul unui laborator prestigios din Franța.

Competiția pentru absolvenți talentați de Farmacie are loc în cadrul Ambasadei Franței din Praga în cooperare cu Grupul Sanofi încă din 2009.

“Grupul Sanofi investește aproximativ 700 de milioane de coroane pe an în știință și cercetare în Cehia și o parte din aceste fonduri se îndreaptă către activitatea de cercetare a universităților”, a explicat Filip Hrubý, purtătorul de cuvânt al Grupului Sanofi în Cehia, adăugând că în fiecare an autorii celor mai bune două lucrări științifice beneficiază de un internship într-un laborator francez de top. Mai mult, Sanofi oferă suma totală de 100.000 de coroane celor trei câștigători în fiecare an. 

“Interesul studenților în competiție crește în mod constant, precum și calitatea proiectelor înscrise în concurs,” a declarat Rachid Makhloufi, Atașatul pentru Știință și Studii Superioare al Ambasadei Franței în Praga și unul dintre membrii juriului de experți.

Premiul a fost prezentat câștigătorilor de către Profesorul Jean-Marie Lehn, cercetătorul care în 1987, împreună cu doi colegi ai săi, a câștigat Premiul Nobel pentru descoperirea sintezei criptanzilor cu interacțiuni specifice structurii de selectivitate înaltă în legătura dintre ioni și molecule.

În acest an, juriul a fost în special interesat de activitatea Evei Koziolová de la Institutul de Chimie Moleculară din cadrul Academiei pentru Științe din Cehia. În această activitate, aceasta explorează opțiunile de tratare a tumorilor care nu includ efecte secundare nedorite. Al doilea loc a fost obținut de Tomáš Smutný din cadrul Facultății de Farmacie din Hradec Králové, care și-a petrecut ultimii ani studiind enzime care contribuie semnificativ la metabolizarea medicamentelor și care astfel formează baza pentru numeroase interacțiuni dintre medicamente.

“Premiul este cu siguranță o modalitate de a deveni mai bine cunoscut în comunitatea științifică largă. Premiul constă și în finanțarea unui internship la unul dintre laboratoarele științifice din Franța. Îmi doresc să stabilesc o cooperare științifică productivă și să-mi aprofundez cunoștințele în domeniul farmacocineticii moleculare,” a declarat Smutný, adăugând că s-a simțit foarte onorat să primească acest premiu având în vedere că acest domeniu este dominat de concurenți foarte puternici.

Kristýna Krasulová din cadrul Universității Palacký din Olomouc, care a obținut al treilea loc, și-a exprimat acordul. “Concurența a fost foarte mare. Iar bucuria mea să primesc acest premiu este cu atât mai mare”. “Oportunitatea de a prezenta rezultatele activității mele științifice în limba engleză în fața unui juriu de experți a fost o experiență de neprețuit,” a declarat aceasta. Ceremonia de acordare a premiilor științifice organizată de Ambasada Franței în Cehia a avut loc la Palatul Buquoy, reședința Ambasadei Franței, în prezența Excelenței Sale Jean-Pierre Asvazadourian, Ambasadorul francez în Cehia.

Premiile Sanofi pentru Farmacie 2016

Locul Nume Loc de muncă Titlul studiului
1. Eva KOZIOLOVÁ Institutul de Chimie Macromoleculară, Academia de Științe din Cehia ‘Dezvoltarea conjugaților polimeri ai medicamentelor eficiente în tratarea tumorilor foarte rezistente’
2. Tomáš SMUTNÝ Facultatea de Farmacie din Hradec Králové – Universitatea Charles din Praga ‘Noi modele in vitro pentru ficat pentru dezvoltarea preclinică a medicamentelor’
3. Kristýna KRASULOVÁ Facultatea de Medicină, Universitatea Palacký din Olomouc ‘Interacțiunile specifice enantiomerilor dintre medicamentele utilizate clinic și citocromul ficatului P450’

Actualizat: 7 februarie 2017

Zentiva este a treia* cea mai mare companie de medicamente generice cu una dintre cele mai rapide evoluții din Europa.