Știri de la Zentiva

Zentiva in India

19 septembrie 2019    /    Știri

Zentiva Romania lanseaza platforma www.osteoclub.ro, website dedicat sanatatii oaselor si managementului osteoporozei

Riscul de dizabilitate si povara complicatiilor medicale fac din osteoporoza o prioritate pentru sistemul de sanatate

Zentiva Romania, producator local de medicamente, lider in volume al pietei de generice cu prescriptie (IQVIA MAT aprilie 2019), a lansat www.osteoclub.ro, platforma dedicata cunoasterii mai bune a osteoporozei. Website-ul se adreseaza pacientilor, apartinatorilor si segmentelor de populatie cu risc si reprezinta un spatiu virtual complet cu informatii si recomandari avizate. Prin acest proiect online, Zentiva isi propune sa contribuie la intelegerea afectiunii si, astfel, la reducerea complicatiilor si cresterea calitatii vietii pacientilor.

Osteoporoza este o boala cronica in care scade rezistenta oaselor la traumatisme si creste riscul de fracturi care sunt dureroase si afecteaza activitatea de zi cu zi. Aparitia unei prime fracturi este un factor de risc major pentru aparitia celei de-a doua facturi1. Fracturile de sold determina morbiditatea cea mai mare, cu rata de mortalitate raportata de 20-24% in primul an dupa fractura si un risc mai mare de deces in urmatorii 5 ani. Dizabilitatea si dependenta pacientilor este semnificativa, 40% dintre acestia sunt incapabili sa se deplaseze independent, iar 60% necesita asistenta dupa un an. 33% dintre cei afectati sunt total dependenti sau internati in facilitati de ingrijire la un an de la apariția fracturii2.

Osteoporoza afecteaza mai frecvent femeile aflate la menopauza, dar si barbatii, in special cei trecuti de 70 ani. In Romania, se estimeaza ca sunt aproximativ 1 milion de persoane, femei si barbati, care sufera de osteoporoza, iar o medie de 86% dintre pacientii aflati la risc ridicat de a suferi o fractura nu primesc tratament3.

Afectiunea are un impact considerabil la nivelul calitatii vietii, precum si economic. In Europa, dizabilitatea provocata de fracturile secundare osteoporozei este mai mare decat cea cauzata de cancere (cu exceptia cancerului pulmonar) si, este comparabila sau chiar mai mare decat dizabilitatea asociata altor boli cronice tacute precum artrita reumatoida, astmul si afectiunile cardiovasculare cauzate de hipertensiune3. Pentru femeile de peste 45 de ani osteoporoza determina mai multe zile de spitalizare decat diabetul, infarctul miocardic sau cancerul de san4.

Costurile implicate de tratamentul osteoporozei, inclusiv interventia farmacologica sunt estimate la 37 miliarde EUR in Uniunea Europeana, din care 66% pentru tratamentul fracturilor, 5% pentru preventie medicamentoasa si 29% pentru ingrijirea pe termen lung a fracturilor5. In Romania, povara financiara a gestiunii fracturilor noi si ulterioare este estimata sa ajunga la 151 milioane EUR pana in 20252.

“Pana relativ recent, in anii ’90, osteoporoza a fost subestimata si considerata a fi o consecinta inerenta imbatranirii. Perceptiile s-au schimbat treptat, odata cu studiile epidemiologice care au aratat amploarea reala si povara pe care osteoporoza o are asupra sistemelor de sanatate si asupra calitatii vietii pacientilor. Morbiditatea și mortalitatea crescute din osteoporoza, precum si impactul socio-economic necesita educarea publicului pentru constientizarea afectiunii, a factorilor favorizanti si a modalitatilor de preventie. Diagnosticarea timpurie si interventia terapeutica in stadiu incipient sunt importante in egala masura”, a declarat Liliana Gherghe, Director Medical Zentiva Romania. “Platforma pe care am lansat-o urmareste sa informeze pacientii si familiile acestora, precum si pe cei din categoriile de risc. De asemenea, platforma vine sa completeze abordarea medicala interventionala, concentrandu-se asupra stilului de viata care poate contribui la prevenirea afectiunii, amanarea instalarii, consolidarea sanatatii musculaturii si a oaselor pacientilor, precum si la evitarea complicatiilor asociate osteoporozei”.

www.osteoclub.ro pune la dispozitia publicului informatii despre osteoporoza, un test de evaluare a riscului, precum si informatii despre investigatia medicala care stabileste diagnosticul. In plus, platforma abordeaza, prin recomandari, nutritia in osteoporoza, exercitiile fizice necesare, precum si preventia fracturilor prin modificarea spatiului casnic si a obiceiurilor. Site-ul are si o sectiune cu articole cu sfaturi scrise de catre medici cu diverse specialitati si o sectiune de retete culinare recomandate persoanelor cu osteoporoza.

Referinte
1. https://www.iofbonehealth.org/facts-statistics, accesat 10 septembrie 2019
2. Cooper C, Atkinson EJ, Jacobsen SJ, et al. (1993) Population-based study of survival after osteoporotic fractures. Am J Epidemiol 137:1001. Leibson CL, Tosteson AN, Gabriel SE, et al. (2002) Mortality, disability, and nursing home use for persons with and without hip fracture: a population-based study. J Am Geriatr Soc 50:1644. Magaziner J, Lydick E, Hawkes W, et al. (1997) Excess mortality attributable to hip fracture in white women aged 70 years and older. Am J Public Health 87:1630. Magaziner J, Simonsick EM, Kashner TM, et al. (1990) Predictors of functional recovery one year following hospital discharge for hip fracture: a prospective study. J Gerontol 45:M101. Riggs BL and Melton LJ, 3rd (1995) The worldwide problem of osteoporosis: insights afforded by epidemiology.
Bone 17:505S. Kannus P, Parkkari J, Niemi S, Palvanen M (1996) Epidemiology of osteoporotic ankle fractures in elderly persons in Finland. Ann Intern Med 125:975.
3. Svedbom et al., Osteoporosis in the European Union: a compendium of country-specific reports, Arch Osteoporos (2013) 8:137
4. KanisJA, Delmas P, Burckhard P et al. (1997) Guidelines for diagnosis and management of osteoporosis. The European Foundation for Osteoporosis
5. Hernlund E, Svedbom A, Ivergard M, Compston J, et. al. Osteoporosis in the European Union: Medical Management, Epidemiology and Economic Burden. A report prepared in collaboration with the International Osteoporosis Foundation (IOF) and the European Federation of Pharmaceutical Industry Associations (EFPIA). Arch Osteoporos 2013 8:136

Contacte presă:

Free Communication - Razvan Nastase, Razvan.nastase@freecomm.ro, 0752 111 724

Zentiva Romania - Ioana Lucescu, Communication &Public Affairs Manager, ioana.lucescu@zentiva.com, 0747 051 338

Despre Zentiva

Zentiva este un producător de medicamente accesibile de înaltă calitate, care deservește pacienți din Europa și nu numai. Având o echipă dedicată de peste 3.000 de angajați și o rețea de locații de producție, inclusiv fabricile de top din Praga și București, Zentiva dorește să devină unul dintre cei mai importanți producători de medicamente de marcă și fără prescripție medicală, pentru a satisface nevoile medicale zilnice ale oamenilor.

La Zentiva, credem că serviciile medicale sunt un drept, nu un privilegiu. Mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de un acces mai bun la medicamente la prețuri accesibile și la asistență medicală de înaltă calitate. Lucrăm în parteneriat cu medici, farmaciști, angrosiști, autoritățile de reglementare și guvernele pentru a oferi soluțiile de zi cu zi de care depindem cu toții.

Aflați mai multe despre Zentiva accesând www.zentiva.com.