Știri de la Zentiva

3 august 2020    /    Comunicate de presă

Fabricile grupului Zentiva de la București consumă energie electrică din surse 100% regenerabile

Zentiva România, unul dintre principalii producători locali de medicamente generice locali, consumă, începând din acest an, în fabrica sa de la București doar energie produsă cu zero emisii de carbon. Această energie, numită energie verde, este obținută din surse regenerabile, cum sunt cea eoliană, hidro și solară. O dată cu achiziția de către grupul Zentiva în România a companiei Labormed Alvogen, fabrica Labormed s-a aliniat politicii de sustenabilitate a grupului cu privire la protejarea mediului înconjurător. Astfel, începând cu luna iulie 2020 ambele fabrici de la București folosesc energie 100% verde.

„Ideea de energie verde a pornit de la echipa din departamentul Energetic și Facilități Tehnice din București, în continuarea angajamentului luat de Zentiva cu privire la reducerea emisiilor de carbon în vederea diminuării impactului asupra mediului. Inițiativa Green Energy, de a consuma doar energie produsă din surse regenerabile, s-a bucurat de apreciere și susținere imediată din partea CEO-ului nostru, Nick Haggar, care a decis implementarea ei la nivel de companie și transformarea ei în unul din obiectivele strategice ale Grupului Zentiva”, a declarat Margareta Tănase, Director Operațiuni Industriale Zentiva România.

„Acest proiect reprezintă în primul rând recunoașterea muncii de 5 ani a întregii echipe din departamentul Energetic și Facilități Tehnice și este o dovadă că Zentiva promovează și susține ideile și proiectele valoroase. Importanța acestui proiect poate fi privită din mai multe perspective, fiecare aducând beneficii certe. De la contribuția pe termen lung la un mediu mai sigur, mai curat și mai sănătos, la partea foarte pragmatică care înseamnă un rating mai bun pentru companie în relațiile cu partenerii, investitorii sau instituțiile financiare. Pentru că mai nou ratingurile se stabilesc și pe baza atenției pe care o companie o acordă grijii față de mediu”, a declarat Dan Bandrabulă, Manager Departament Energetic și Facilități Tehnice , responsabil proiect Green Energy.

Zentiva România a implementat din 2015 și până astăzi peste 75 de proiecte de eficiență energetică care au condus la o scădere a consumului specific de energie pe unitate de produs cu aproximativ 40% față de 2014. Proiectul Green Energy este următorul nivel la acest capitol, atât din punct de vedere al impactului zero aspra mediului, precum și în ce privește durata de aproximativ două luni pe care a necesitat-o implementarea sa, timp în care a fost pusă în practică procedura de obținere, de la furnizorul de energie, a garanțiilor de origine prin care se certifică faptul că Zentiva România consumă doar energie produsă din surse regenerabile.

Printre alte proiecte implementate de Zentiva în zona de eficiență energetică se numără iluminarea 100% de tip LED în fabrică și birouri, iluminatul de acest fel nefiind poluant și consumând de 7-8 mai puțin decât un bec cu incandescență, folosirea convertizoarelor de frecvență care variază turația motoarelor în funcție de sarcină, în vederea reducerii consumului de energie, a sistemelor de recuperare a căldurii pentru sistemele HVAC si optimizarea consumului de aer comprimat. Aceste proiecte au fost dezvoltate și implementate 100% cu resurse interne, de către angajații din Divizia Industrială.

Compania va continua să aloce resurse importante, atât umane cât și financiare, pentru proiectele de eficiență energetică, pentru a diminua la maxim impactul asupra mediului și pentru a crește randamentul energetic. 

Despre Zentiva

Zentiva este un producător de medicamente accesibile de înaltă calitate, care deservește pacienți din Europa și nu numai. Având o echipă dedicată de peste 4.700 de angajați și o rețea de locații de producție, inclusiv fabricile de top din Praga, București și Ankleshwar, Zentiva dorește să devină unul dintre cei mai importanți producători de medicamente de marcă și generice din Europa pentru a satisface mai bine nevoile medicale zilnice ale oamenilor.
La Zentiva, credem că serviciile medicale sunt un drept, nu un privilegiu. Mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de un acces mai bun la medicamente la prețuri accesibile și la asistență medicală de înaltă calitate. Lucrăm în parteneriat cu medici, farmaciști, angrosiști, autoritățile de reglementare și guvernele pentru a oferi soluțiile de zi cu zi de care depindem cu toții.

Despre unitatea Ankleshwar Zentiva

Înființată în 1987, unitatea de producție Ankleshwar dispune de un centru de dezvoltare în domeniul chimiei și biotehnologiei și produce formule atât intermediare, cât și farmaceutice. Un mare producător de tablete, unitatea Ankleshwar produce peste 6 miliarde de tablete anual.

Contact presă:

Mounira Lemoui
Head of Communications
ZENTIVA GROUP, a.s.
U kabelovny 529/16, Dolní Měcholupy, 102 00 Prague 10
Mobil: (+420) 727 873 159
E-mail: mounira.lemoui@zentiva.com

Grupul de companii Zentiva a intrat în topul primelor 3 companii farmaceutice (în valoare) din România și este liderul în volume al pieței farmaceutice totale.* 1 din 10 medicamente vândute în farmacii aparține companiilor din grupul Zentiva din România. *Sursa datelor este IQVIA, sell-in data, all market (RX + OTC, Originals + Generics), decembrie 2020.