Știri de la Zentiva

16 decembrie 2020    /    Comunicate de presă

ZENTIVA plantează 20 000 de arbori pentru a reface o zonă din Munții Făgăraș

Proiectul va asigura refacerea a 6 hectare de pădure și surse de venit pentru comunități locale implicate în acțiunea de împădurire

Grupul ZENTIVA, cel mai mare producător și furnizor de medicamente generice din România, va contribui cu 20 000 de copaci la împădurirea Văii Vâlsanului din Munții Făgăraș. Derulat prin Fundația Conservation Carpathia, proiectul va ajuta la refacerea zonei afectate de tăieri la ras pe mai multe hectare. Finanțarea proiectului de către ZENTIVA va contribui la restabilirea echilibrului natural, în beneficiul mediului, al oamenilor și al comunităților locale din vecinătate. Proiectul face parte din proiectul global al Grupului Zentiva PlanetZ, proiect care își propune diminuarea amprentei de carbon în țările grupului, prin plantarea de copaci precum și prin dezvoltarea de proiecte educaționale de mediu.

Finalizarea procesului de plantare a celor 20 000 de puieți se estimează a avea loc în prima jumătate a anului 2021. La recomandarea specialiștilor de la Fundația Conservation Carpathia, pentru a asigura o compoziție corespunzătoare a pădurii, ținând cont de toate provocările zonei și evoluția în timp a pădurilor în contextul schimbărilor climatice, reconstrucția ecologică va fi realizată prin plantarea de specii de fag și molid. Pe lângă plantarea copacilor, proiectul prevede și urmărirea și îngrijirea puieților pe parcursul următorilor 5 ani de către echipa Conservation Carpathia, care le va asigura supraviețuirea prin acțiuni de îngrădire sau completare.

Proiectul susținut de către ZENTIVA contribuie și la activarea comunităților locale, acțiunea de reabilitare a pădurii fiind realizată cu oameni angajați din localitățile învecinate. Astfel că proiectul asigură o sursă de venit la nivel local și în egală măsură responsabilizează comunitățile locale.

“ Suntem o companie producătoare de medicamente, misiunea noastră fiind creșterea accesului la medicamente. Ne desfășurăm activitatea în acest sens, și mai mult, acționăm pentru protejarea planetei. Este primul nostru proiect de această anvergură, în urma plantării celor 20000 de copaci estimăm că se vor împăduri aproximativ 5-6 hectare de pădure. Acest proiect, pe lângă reducerea impactului asupra mediului, reprezintă și un suport pentru comunitățile locale.”, a declarat Simona Cocoș, Director General ZENTIVA România și Republica Moldova.

„Reconstruirea pădurilor din Munții Făgăraș după pagubele din ultimii 15 ani este o sarcină extrem de importantă pentru toți oamenii care trăiesc în aval de acești munți. Pădurile oferă protecție împotriva inundațiilor și alunecărilor de teren, pădurile asigură o alimentare constantă cu apă, iar pădurile au un impact pozitiv important asupra climei la nivel local. În vremuri de schimbări climatice, pădurile sănătoase devin un atu esențial pentru toate comunitățile din jurul munților. Astfel, ne bucurăm de sprijinul primit din partea ZENTIVA și de faptul că împărtășim pasiunea și grija pentru natură și oameni”,  a declarat Christoph Promberger, director executiv în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Colaborarea dintre ZENTIVA și Fundația Conservation Carpathia este consecventă preocupărilor față de mediu ale companiei și programului său PlanetZ pentru o planetă mai sănătoasă. În România, grupul ZENTIVA a plantat în perioada 2019 alți 7 000 de arbori. Iar la nivel european, in toamna acestui an, grupul a implementat un proiect de reabilitare cu 4 500 de copaci a unui parc național din Portugalia, fiecare copac fiind plantat pentru și în numele fiecărui angajat din grup, pentru a le mulțumi pentru implicarea lor.

Grupul ZENTIVA reunește în România producătorii de medicamente ZENTIVA România și Labormed, precum și operațiunile Alvogen România si Solacium Pharma. Pe plan local, Grupul deține două fabrici de medicamente, la București. În prezent, Zentiva România este cel mai mare producător autohton de medicamente generice în unități vândute*.

*Zentiva SA este liderul în volume vândute al pieței totale de medicamente din România, cu o cotă de piață de 11,6% in 2020 YTD Octombrie  (conform IQVIA Octombrie 2020 sell-in).

Despre Zentiva

Zentiva este un producător de medicamente accesibile de înaltă calitate, care deservește pacienți din Europa și nu numai. Având o echipă dedicată de peste 4.700 de angajați și o rețea de locații de producție, inclusiv fabricile de top din Praga, București și Ankleshwar, Zentiva dorește să devină unul dintre cei mai importanți producători de medicamente de marcă și generice din Europa pentru a satisface mai bine nevoile medicale zilnice ale oamenilor.
La Zentiva, credem că serviciile medicale sunt un drept, nu un privilegiu. Mai mult ca oricând, oamenii au nevoie de un acces mai bun la medicamente la prețuri accesibile și la asistență medicală de înaltă calitate. Lucrăm în parteneriat cu medici, farmaciști, angrosiști, autoritățile de reglementare și guvernele pentru a oferi soluțiile de zi cu zi de care depindem cu toții. 

Despre Fundația Conservation Carpathia

Proiectul Fundației Conservation Carpathia a început prioritar cu protejarea de păduri și pășuni alpine în estul munților Făgăraș, iar din anul 2012 fundația a început să se implice activ și în refacerea zonelor degradate. Din anul 2009 și până astăzi, proiectul a salvat de la exploatare peste 25.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud-estul munților Carpați, unde a inițiat lucrări de reconstrucție ecologică și a stabilit măsuri de protecție, atât pentru pădure, cât și pentru animalele sălbatice. 

Proiectul FCC este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare din Europa.

Contact presă:

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: 
Ioana Lucescu, Director de Comunicare Zentiva Romania
ioana.lucescu@zentiva.com 
0747.051.338

Grupul de companii Zentiva a intrat în topul primelor 3 companii farmaceutice (în valoare) din România și este liderul în volume al pieței farmaceutice totale.* 1 din 10 medicamente vândute în farmacii aparține companiilor din grupul Zentiva din România. *Sursa datelor este IQVIA, sell-in data, all market (RX + OTC, Originals + Generics), decembrie 2020.